Kino o jedzeniu na ARTE po polsku

ARTE po polsku zaprasza na zestaw filmów dokumentalnych z cyklu „Jedzenie dziś i jutro”. Ich twórcy prowadzą śledztwo w kilku krajach Europy, zaglądając za kulisy przemysłu rolno-spożywczego. Zadają wiele pytań. Co jeść, by być zdrowym? Czy potrawy wegańskie mogą szkodzić? Czy street food jest bardziej pełnowartościowy od dań kupowanych w supermarketach? Jak będą wyglądać restauracje jutra? Czy dania będą przyrządzane przez roboty? I co najważniejsze – co będziemy jeść w przyszłości?

Wszystkie filmy dostępne są bezpłatnie. A są to:

  • Śmieciowe jedzenie. Za kulisami przemysłu rolno-spożywczego”, Francja, 2020.

System, który nas karmi, oszalał. Nigdy wcześniej w sklepach nie było takiego wyboru. Nasze wydatki na żywność nigdy nie były tak niskie, a otyłość i cukrzyca tak powszechne. Kto przyzwyczaił konsumentów do produktów tak słodkich, tak słonych, w tak atrakcyjnych kolorach? Producenci przemysłowi. Czy zastanawiałeś się, co zawiera apetyczny cordon-bleu kupiony w supermarkecie? Dlaczego w jego skład wchodzi kilkadziesiąt składników chemicznych, w tym dodatki i konserwanty? To właśnie od złożoności tego dania rozpoczyna się podróż za kulisy przemysłu rolno-spożywczego. Okazuje się, że zdrowa nie jest nawet dieta wegańska, ponieważ jest równie silnie przetworzona co produkty zawierające białko zwierzęce.

  • Jak zmienia się nasze jedzenie”, Niemcy, 2019.

Zmiany klimatyczne już dziś znacząco wpływają na naszą żywność, jej jakość, koszty produkcji, a więc i ceny. Na całym świecie naukowcy próbują ustalić, jak będą postępować te zmiany. Na przykład czy w związku z ociepleniem klimatu mogą wzrosnąć ceny piwa?

  • Czy musimy przestać jeść mięso”, Francja, 2019.

Ta seria ilustruje wyniki międzynarodowej ankiety „Time-to-question”, zainicjowanej przez ARTE, której celem było zbadanie międzynarodowych nastrojów społecznych dotyczących przyszłości naszej planety. W tym odcinku twórcy stają przed kontrowersyjnym pytaniem: czy dla dobra klimatu musimy zmienić nasze nawyki żywieniowe? Choćby dlatego, że intensywna produkcja mięsa jest przyczyną emisji 15% gazów cieplarnianych.

  • Fast and good”, Francja, 2018.

Kto powiedział, że street food to fast-food, a dobre jedzenie musi być drogie? Dziś zjedzenie najlepszej pizzy w okolicy z food trucka jest bardziej popularne niż kolacja w pięciogwiazdkowym hotelu. Nie chodzi tylko o oszczędność – po prostu nie raz jest równie smaczna, a nawet smaczniejsza! Kluczem do wysokiej jakości kuchni ulicznej są dobre jakościowo produkty w przystępnej cenie. Co więcej, na ulicy szefowie kuchni są wolni od presji i sztywności wykwintnych restauracji. Mogą pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty, tworząc dania oryginalne, smaczne i ładnie podane, w oparciu o konwencjonalne przepisy.

ARTE po polsku to bezpłatny kulturalny kanał VOD współfinansowany ze środków unijnych, który powstał z inicjatywy ARTE TV: publicznego, niekomercyjnego, francusko-niemieckiego kanału kulturalnego. ARTE po polsku ma na celu dotarcie do jak najszerszego grona Europejczyków poprzez udostępnianie wysokiej jakości programów w językach ojczystych odbiorców. Programy ARTE są dostępne w Internecie bezpłatnie w kilku wersjach językowych: francuskiej, niemieckiej, angielskiej, hiszpańskiej, polskiej i włoskiej.

Bezpłatna oferta cyfrowa ARTE po polsku, uruchomiona w listopadzie 2016 roku, obejmuje najciekawsze programy z ramówki ARTE TV - nowoczesne filmy dokumentalne, reportaże śledcze, magazyny poświęcone aktualnym zagadnieniom społecznym, polityce, historii, podróżom, technologii, kulturze i popkulturze i sztuce.

Oferta obfituje także w relacje z różnorodnych występów scenicznych: spektakli operowych, baletowych, teatralnych oraz koncertów pełnego przekroju gatunków muzycznych. Programy ARTE po polsku można oglądać na www.arte.tv/pl, na urządzeniach mobilnych, a także na smart TV.

 

Polecamy!

Zespół kinowy Coigdzie.pl®

Wróć

do góry ▲