Catherine Frot jako Hortense Jean d'Ormesson jako Prezydent Hippolyte Girardot jako David Azoulay
Opis filmu
Smakowita opowieść inspirowana życiem Danièle Mazet-Delpeuch, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do prywatnej kuchni Pałacu Elizejskiego tradycyjną kuchnię francuską. Prezydenckie życie „od kuchni” i kulisy przygotowań wykwintnych kolacji z głowami państw są tłem dla salonowych gier i kuchennych potyczek.
Hortense Laborie (Catherine Frot), mistrzyni kuchni z Dordonii, dostaje propozycję życia. Ma objąć stanowisko osobistego kucharza Prezydenta Republiki i przejąć odpowiedzialność za przygotowywanie posiłków dla François Mitterranda i jego gości. Zazdrośni koledzy po fachu przyjmują nową szefową kuchni z nieskrywaną niechęcią - we Francji „haute cuisine” jest wszakże tradycyjną domeną mężczyzn. Ponadto, trafia do środowiska, gdzie od lat 60. króluje minimalistyczna nouvelle cuisine, daleka od upodobań Hortense, pielęgnującej tradycyjne receptury kuchni francuskiej i zamiłowanie do autentycznych produktów regionalnych.
Szefowa kuchni zderza się z koniecznością poznania i przestrzegania dyplomatycznych konwenansów i etykiety, uczy, że praca w Pałacu Prezydenckim wymaga nie tylko zdolności kulinarnych, ale i umiejętności obserwacji i słuchania, wreszcie sztuki kompromisu. Przyrządzając codzienne posiłki dla Prezydenta czy szykując wykwintne przyjęcia dla znakomitych gości walczy nie tylko o zaspokojenie wyrafinowanych gustów kulinarnych, ale i wizerunek całej Francji. Tylko osobowość tak charyzmatyczna i niezłomna jak Hortense jest w stanie sprostać temu trudnemu zadaniu.
„Niebo w gębie” to z pewnością jeden z tych filmów, których nie powinno się oglądać z pustym żołądkiem i nie dziwi fakt, że został stworzony przez zakochanych w jedzeniu Francuzów, którzy z gotowania uczynili prawdziwą sztukę.