Prowadzenie: Dorota Minta, Małgorzata Minta.
Które dziecko nie lubi z ciekawością zaglądać do kuchni? Czy często zdarza się, że pod pretekstem pomocy w gotowaniu, dzieci robią wielkie zamieszanie i bałagan? Nasze zajęcia to doskonała okazja, żeby wreszcie im na to pozwolić.
Pod kierunkiem słynnego rodzinnego duetu, Doroty Minty i Małgorzaty Minty- matki i córki z imponującym kulinarnym i edukacyjnym doświadczeniem - dzieci będą się przede wszystkim świetnie bawić. Zdobędą przy okazji sporą dawkę nowej wiedzy i umiejętności. Będą miały możliwość zobaczyć, spróbować, poczuć (i dotknąć!) najbardziej charakterystycznych smaków polskich i baskijskich. To najlepsza droga ku temu, by poznały nową kulturę, tradycję - a także dowiedziały się więcej o swojej własnej, polskiej. Dzieci przygotują wspólnie:
- dwa chłodniki: tradycyjny polski i baskijski, czyli gazpacho; podamy je z bardzo zaskakującymi i atrakcyjnymi dodatkami.
- deser z czereśniami - owocami, które jak mało co łączą Polskę z Krajem Basków.