Cydrowe historie

2015 | Hiszpania | inne | 65 min
Cydrowe historie
Bego Zubia Gallastegi

Opis filmu

Czy jest jakiś napój, który lepiej ugasi pragnienie w upalny dzień? Popularność cydru na całym świecie nieustannie rośnie. Film o baskijskich producentach i historii tego alkoholu będzie świetną okazją do przedstawienia tego, co najlepsze na Dolnym Śląsku: świetnych producentów cydru, degustacji i rozmowy z nimi. Co roku, od stycznia do kwietnia baskijscy producenci cydru przyciągają tysiące gości, z kraju i z całego świata. Wszyscy chcą poznać tutejsze kulinarne tradycje: spróbować klasycznego omleta, dorsza, czy serów, a także wypić cydr i brać udział w rytuale "txotx". To współczesne obyczaje, ale z bardzo głębokimi korzeniami. Napój alkoholowy z fermentowanych jabłek wytwarzano prawdopodobnie jeszcze przed naszą erą. Film śledzi historię cydru (głównie hiszpańską) i zabiera widza w fascynującą podróż: geograficzną, kulturalną, technlogiczną i gastronomiczną, pełną niespodzianek. Opowieść, podana w lekki i bezpretensjonalny sposób naprawdę wciąga widza w świat cydrów.
 
 
Montaż mebli Warszawa / Sesja zdjęciowa z psem
do góry ▲