W ten niezwykły wieczór zapraszamy naszych widzów na prawdziwą kulinarną ucztę!
Menu naszego wieczoru sylwestrowego będzie obejmować zarówno przedpremierowy pokaz znakomitego i pięknego filmu o tematyce kulinarnej – Bulion i inne namiętności, jak i wykwintną kolację, którą zaserwuje Dariusz Paździera - Szef kuchni w hotelu Mercure Katowice Centrum. Wieczór poprowadzi blogerka kulinarna, teatrolożka i dziennikarka Aleksandra Czapla-Oslislo .
W programie wydarzeni film "Bulion i inne namiętności", reż. A.H. Tran, Francja, 2023, 145 min.
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Trn Anh Hùng (Rykszarz, Zapach zielonej papai) udowadnia, że zdecydowanie tak!
Bulion i inne namiętności (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Trn Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema.
Za oprawę kulinarną Bulionu i innych namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.
Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu.
Bon appétit!