Znana szefowa kuchni, Angelica Udeküll, podróżuje przez Estonię i jej magiczne krajobrazy, odkrywając niezwykłe potrawy tego kraju. Przepisy chłopów i rybaków sprzed wielu stuleci – niektóre nieodłącznie związane z danym miejscem – są tak unikalne, że stanowią zagadkę nawet dla mieszkańców sąsiednich regionów. Spotkani ludzie dzielą się zdumiewającymi przepisami. Czy próbowaliście kiedyś pasztetu z krowich wymion albo deseru z bitej śmietany i marynowanego minoga? W Estonii od dekady odbywa się festiwal poświęcony wyłącznie ogórkom kiszonym, zaś estońska tradycja wędzenia mięsa w saunie została wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Estończycy bardzo często posiadają własne uprawy, zbierają dzikie jagody i chodzą na grzyby, tak jak ich przodkowie. W filmie nie chodzi tylko o odkrywanie starych kulinarnych skarbów – podczas swojej podróży Angelica spotyka ludzi o wyjątkowej historii. Dzięki temu serialowi poznajemy Estonię, kraj, który odzyskał niepodległość zaledwie 30 lat temu. Kuchnia narodowa kraju, który przez wieki był nękany przez Szwecję, Niemcy i Rosję, stanowi ekscytującą mieszankę międzynarodowych kulinarnych wpływów.