Żywieckie Smaki. Europejskie Dni Dziedzictwa 2021

Polska | dokumentalny | 120 min
Żywieckie Smaki. Europejskie Dni Dziedzictwa 2021
Żywieckie Smaki. Europejskie Dni Dziedzictwa 2021
G. Jankowski
L. Cykarski

Opis filmu

Stowarzyszenie Asysta Żywiecka oraz Kino Janosik zapraszają na ŻYWIECKIE SMAKI. EUROPEJSKIE DNI DZIEDZICTWA 2021. 4 września (sobota), godz. 18:00 -20.00. Kino Janosik, ul. Sobieskiego 1 W programie: - "Wigilia u Putoszy" (dokumentalny), real. L. Cykarski, 10 min. - "Putosze z Żywca" (dokumentalny), reż. G. Jankowski (TVP Kultura), 25 min. - “Grzegorz i Grzegorz" (dokumentalny), reż. G. Jankowski (TVP Kultura), 25 min. - "Antoni i Aleksander" (dokumentalny), reż. G. Jankowski (TVP Kultura), 25 min. Spotkanie z twórcami: G. Jankowskim, A. Fedeńczakiem prowadzi D. Firlej *** „Wigilia u putoszy” to dokument, który prezentuje dawne przepisy kulinarne, potrawy i zwyczaje wigilijne mieszczan żywieckich. Filmik jest częścią dużego projektu „Smaki dziedzictwa. Żywiecka kuchnia putosza”, który ma na celu wskrzeszenie, przypomnienie i zaprezentowanie starych tradycji kulinarnych przodków. "Putosze z Żywca" - dokument prezentuje członków "Asysty Żywieckiej", którzy czują się putoszami. Przez nich poznajemy kulturę i obyczaje mieszczan żywieckich, przede wszystkim poloneza żywieckiego. Seria "Mieszczanie żywieccy" opowiada o mierzeniu się mieszkańców Żywca z tradycją. Poznajemy przedstawili różnych pokoleń, którzy każdy na swój sposób, zanurzeni są w historii i tożsamości rodziny, miasta i kraju. "Grzegorz i Grzegorz" to opowieść o dwóch pokoleniach muzyków, którzy mierzą się z rzeczywistością. Syn spełnia marzenie ojca, który boi się, że nic po nim, jako organiście, nie zostanie. "Antoni i Aleksander" to historia maturzysty, który tworzy film o swoim praprapradziadku, który założył w Żywcu kino na polu buraków.
 
 
Montaż mebli Warszawa / Sesja zdjęciowa z psem
do góry ▲