Jedno z najsłynniejszych rodzeństw w światowej gastronomii, bracia Joan, Josep i Jordi Roca to spadkobiercy tradycji rodzinnej, która doprowadziła ich do stworzenia jednej z najlepszych restauracji na świecie: El Celler de Can Roca.
Kierując się ciekawością, spragnieni nowej wiedzy, wyruszają w ekscytującą podróż po Szkocji. Podczas podróży bracia odkrywają nieznane produkty rolników, hodowców i poznają najbardziej innowacyjnych lokalnych kucharzy. Dla wielu zaskakujący może być fakt, że Szkocja - oprócz słynnej whisky i tradycyjnej haggis - może pochwalić się wspaniała gastronomią oraz szeroką gamą produktów, które śmiało mogą konkurować z najlepszymi na świecie. Bracia Roca biorą na siebie spore wyzwanie: muszą powrócić do tradycji i rzucić na nią nowe światło, przedstawiając mieszkańcom Szkocji, jak i ludziom na całym świecie, ukryte skarby, które leżą na ich ziemi. Finałem projektu jest spektakularne menu ich autorstwa, podsumowujące wszystko, czego nauczyli się o Szkoci i będące hołdem dla tego krainy.