Emerytowany szef kuchni w największej chińskiej restauracji w Tajpej, wdowiec Chu mieszka z trzema niezamężnymi córkami w starym domu na przedmieściach. Członkowie rodziny spotykają się podczas niedzielnego wystawnego obiadu, omawiając swoje sprawy - to uświęcony rytuał. Jednak spokojne do tej pory, domowe ognisko zaczyna przygasać. Pan Chu traci smak i wiernego przyjaciela, który był jego prawą ręką w restauracji. Najstarsza córka, samotna, usychająca bez miłości nauczycielka chemii, Jia-Jen dostaje listy od anonimowego adoratora. Średnia córka, robiąca karierę w korporacji, Jia-Chien zamierza wyemigrować do Europy, a najmłodsza - studentka Jia-Ning właśnie się zakochała. Choć zaskakujące wybory przewartościują ich życie, harmonia zostanie zachowana. Akcji towarzyszą jedne z najbardziej spektakularnych scen kulinarnych w światowym kinie. Film doczekał się też amerykańskiego remake'u. W 2001 roku María Ripoll nakręciła Tortilla Soup z Hectorem Elizondo i kuchnią meksykańską w głównej roli.