Kulinarne dziedzictwo Alp

2012 | Niemcy | dokumentalny | 44 min
Das Kulinarische Erbe der Alpen
Christian Cull

Opis filmu

Najwyższy łańcuch górski Europy to nie tylko ośrodki wypoczynkowe i stoki narciarskie. To także zapierające dech w piersiach widoki, różnorodna fauna i flora oraz bogate dziedzictwo kulturowe, którego niezwykle ważnym elementem jest jedzenie. Szczególnie ser. Bergkäse, Holunder, Mostkäse, Pfeffertaler – to jedynie kilka nazw serów alpejskich. Tak obszerny teren jak austriackie Alpy jest źródłem niejednego kulinarnego dzieła sztuki. Myśląc o Alpach skupiamy się jednak zazwyczaj na samych produktach, a nie na ludziach, którzy za nimi stoją. Twórcy filmu pokazują życie ludzi, mieszkających w górach, przyglądają się ich pracy.
 
 
Montaż mebli Warszawa / Sesja zdjęciowa z psem
do góry ▲