Ostatni walc w elBulli

2011 | Hiszpania | dokumentalny | 93 min
elBulli – Last Waltz
Vicenc Asensio

Opis filmu

Ostatnie dni słynnej elBulli - restauracji, która pięciokrotnie zdobywała tytuł najlepszej na świecie. Na pożegnalną kolację legendarny szef kuchni Ferran Adrià zaprosił 50 gości, którzy delektowali się 49 daniami przygotowanymi przez najwybitniejszych kucharzy z całego świata. Hiszpański reżyser uwiecznił w swoim dokumencie ten jedyny w swoim rodzaju mistrzowski popis kulinarny. Uhonorowana 3 gwiazdkami Michelina elBulli, jako jedyna na świecie aż pięciokrotnie zdobyła tytuł najlepszej restauracji globu przyznawany przez prestiżowy magazyn „Restaurant". W pięćdziesiątą rocznicę swojej działalności - 30 lipca 2011 roku, lokal zamknął swoje podwoje dla gości, aby w 2014 roku zmienić się w otwarty instytut kulinarny, gdzie zespoły złożone z kucharzy, naukowców, inżynierów, dziennikarzy, artystów będą eksperymentować, poszukując nowych smaków i tworząc nowe potrawy. Koniec dotychczasowej działalności słynnego lokalu w Cala Montjoi w pobliżu Roses zwieńczyła kolacja, która wpisała się do annałów światowej gastronomii. Na ten jeden, niezwykły wieczór mistrz nowoczesnej kuchni molekularnej i szef kuchni elBulli - Ferran Adrià oraz René Redzepi z restauracji Noma, Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), Grand Achatz (Alinea), Massimo Bottura (Osteria Francescana) i José Andrés (Think Food Group) stworzyli mistrzowski zespół kulinarny. Na początku zaserwowano zaskakującą, autorską wersję klasycznego drinka Martini Dry – w formie małej kapsułki z ginem i wermutem. Następnie w menu znalazły się legendarne dania wybrane z całego menu elBulli, jakie Adria stworzył przez lata - oczywiście wszystkie opisane należnymi im numerami – jeszcze jedną charakterystyczną cechą tej niezwykłej restauracji. Wyjątkowy dokument Vicença Asensio to zapis przygotowań do jedynej w swoim rodzaju „kolacji mistrzów”, ale też intymny wywiad z Ferranem Adrią, szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji, który przyrządzanie potraw podniósł do rangi sztuki, a teraz pragnie przekazać swoją wiedzę nowym pokoleniom kucharzy.
 
 
Montaż mebli Warszawa / Sesja zdjęciowa z psem
do góry ▲